Meny Stäng

Vilka fördelar finns med att ha ett kreditkort?

Fördelar med kreditkort

Nästan alla har ett debetkort i plånboken, men kreditkort är också ett vanligt betalningssätt. När du närmar dig kassan i en online-affär så kanske du har märkt att kreditkort oftast finns som ett betalningsalternativ. Det är för att många använder kreditkort, eftersom det finns många fördelar med att faktiskt ha ett kreditkort.

I denna text kommer vi gå igenom fördelarna.

Det bästa tipset vi kan ge, innan man ansöker om ett kreditkort, är att inte ta det första, bästa kortet utan att man istället kollar igenom de olika alternativen som finns. Olika kreditkort har olika förmåner och olika avgifter, vilket betyder att man, i dagens djungel av kreditkort kan hitta kreditkort som passar ens egna, unika situation bra.

Självklart vill kreditkortsföretag locka till sig nya kunder och trots att de flesta företag erbjuder liknande förmåner så är ett gott råd alltid att ta sig tiden för att tänka ut vad man vill få ut av kreditkortet.

Går du i tankarna på att skaffa ett kreditkort så är det bäst att skaffa ett kort som erbjuder förmåner som passar dina handelsvanor väl.

Vissa kreditkort har rabatter hos specifikt utvalda butiker och vissa kort är kopplade till specifika butiker, såsom ICA:s kreditkort, med flera. Oftast har dessa kreditkortsföretag även andra samarbeten, som till exempel med hotellkedjor, som du kan ta del av ifall du använder kortet för att betala för dina biljetter med.

Skaffa ett kort med ett bonussystem

För personer som reser mycket så kan det vara en förmån att skaffa ett kreditkort med ett resebonussystem.

Med en del kreditkort så kan du samla poäng varje gång du köper olika flygbiljetter, som du sedan kan byta mot faktiska flygbiljetter, när du samlat på dig tillräckligt med poäng.

Du får även olika förmåner med dina flygbiljetter varje gång du köper dem med ditt kreditkort. Bland annat så innebär det att du kan få ett gratis avbeställningsskydd, vilket man inte tackar nej till. I normala fall betalar du en summa till flygbolagen för att få ett avbeställningsskydd men med ett kreditkort så kan detta alltså ingå.

Med hjälp av Payup.se kan du hitta de absolut bästa kreditkorten, helt online direkt från din mobiltelefon eller dator. PayUp visar även vilka kreditkort som har cashback, vilket betyder att man du får tillbaka några procent av varje inköp som du gör med kortet. Shoppar du en hel del så kan cashback vara en mycket bra förmån.

Skaffa ett kort med ett bonussystem

Kreditkort kommer laddat med en viss summa pengar, som också oftast kallas för ”kredit”, vilket är bra ifall du har en oväntad faktura eller en annan utgift plötsligt dyker upp. Skulle diskmaskinen till exempel gå sönder så kan du använda kreditkortet för att snabbt köpa en ny.

Det går även att använda kreditkortet för att skjuta upp vissa en betalning, faktura eller göra en delbetalning ifall du inte vill betala för ett inköp direkt.

Viktigt att komma ihåg är att man alltid behöver betala tillbaka det belopp som man använt, i annat fall så blir skulden större och större. Om man betalar tillbaka det belopp som man har använt varje månad så kan det leda till ett bättre kreditvärdighet, eftersom det då visar på pålitlighet och att man betalar tillbaka köp som man har gjort.

Bättre överblick över sin ekonomi

En annan sak som kan vara till ens fördel när man har ett kreditkort är att man får en bättre överblick över sin ekonomi och hur mycket man spenderar varje månad. I slutet av varje månad får du en samlingsfaktura där du får en klar överblick över inköpen som du gjort med kreditkortet under den månaden. Om du har tänkt på att få mer kontroll över dina utgifter så kan det vara en idé at använda kreditkortet för exempelvis matköp, och på så sätt därefter få en full överblick över hur mycket som du lägger ner på mat varje månad.

Bättre överblick över sin ekonomi

Kort och gott så finns det många fördelar med att ha ett kreditkort, och det finns även kreditkort som inte har någon avgift alls.

Det gäller därför att ta sig tid till att kolla igenom de olika kreditkortsalternativen. Vissa kreditkort kan erbjuda räntefria första-dagar, och när det kommer till kreditvärdigheten så varierar det.

Något annat som är bra är att du som kund kan besluta själv ifall du vill att kreditbolaget ska utöka din kortkredit automatiskt, eller om du vill att det ska vara du själv som säger till när.

Det kan kännas som att det är mycket att tänka på, men när man väl hittar rätt kreditkort så kan det gynna en väldigt mycket.