Meny Stäng

Vilka för- och nackdelar finns det med kreditkort?

kreditkort fördelar och nackdelar

Ett kreditkort kan i många fall vara bra att ha som en nödlösning, men vilka fler fördelar finns det med ett sådant? Och finns det några fallgropar man ska försöka undvika? Vi reder ut vad som kan vara fördelaktigt, men också vilka risker som finns kopplat till detta betalmedel.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort kan i vissa fall likna det klassiska bankkortet, men det finns en stor skillnad mellan dessa två. I stället för att pengarna dras ifrån kortinnehavarens privata bankkonto lånas pengar varje gång kortet används. Oftast har dessa kort en sedan tidigare fastställd summa som utgör maxbeloppet man är beviljad att handla för, och det skickas sedan hem en faktura med summan man är skyldig att återbetala.

Kreditkort kan alltså vara en väldigt smidig nödlösning för den som exempelvis reser utomlands och behöver ha en buffert med snabb tillgång. Däremot finns det vissa punkter som är viktiga att tänka på. Ett gott tips är att man jämför kreditkort hos kreditochfinans.se för att hitta ett kort med schyssta villkor och som möter ansökarens önskemål.

Fördelar med kreditkort

När man hör ordet kreditkort är meningarna delade. Vissa menar att kreditkort är en supersmidig lösning, med andra endast ser riskerna kopplade till det. Självklart finns både för- och nackdelar med kreditkort, som med allt annat som hör ekonomin till, och vi börjar på att kika till vilka fördelarna med ett sådant faktiskt är.

 • Pengarna finns alltid till hands
  Ansöker man om ett kreditkort som är tänkt att vara en extra buffert ifall något oväntat skulle inträffa finns pengarna alltid nära till hands och man har snabb och smidig tillgång till dem. Många kreditkort på dagens marknad är godkända att använda i såväl fysiska butiker som de på nätet, nationellt och internationellt.

  Det innebär alltså att kreditkort kan vara en bra lösning för dem som tänkt resa utomlands, och vill ha med en extra säkerhet på resan att använda vid oförutsedda skeenden.

 • Trygghet
  Likväl som kreditkortet ger trygghet i att man har tillgång till pengar när de väl behövs utgör kortet även en trygg betalningslösning. Eftersom pengarna inte dras direkt från bankkontot minimeras risken att någon skulle tömma det. Eftersom man även får hem en faktura på alla köp som genomförts kan man få en bra överblick över sina utgifter.
 • Bonusar, chasbacks och försäkringar
  Idag erbjuder många kreditkortsutgivare en mängd olika bonusar till de som ansöker och använder sig av deras kort. Bland annat kan det röra sig om att man samlar bonusar på resor, eller kan ha tillgång till förmåner på flygplatser och liknande. Vissa erbjuder även cashbacks på köpen som görs, vilket innebär att man som användare kan få en viss summa pengar tillbaka för genomförda köp.

En annan punkt som också är en populär anledning till att fler väljer kreditkort är att de ofta täcker olika reseförsäkringar – något som kan både öka tryggheten och göra resor smidigare, speciellt under pandemin.

Nackdelar med kreditkort

Det finns de fall som kreditkort kanske inte alltid är det bästa valet, även om det kan låta väldigt lockande. Att använda sig av ett kreditkort kräver att man har kontroll över sin ekonomi då det finns en risk att man handlar för mer än vad man faktiskt har råd att betala. Det kan därför vara bra att se över punkterna nedan för att göra ett sunt och avvägt beslut.

 • Delbetalningar
  Många av de kreditkortsutgivare som finns på den svenska marknaden lockar ofta med att man kan betala av sina skulder i sin egen takt – det vill säga genom en delbetalning. Riskerna med detta är att man fortsätter handla kommande månader med kreditkortet och ökar totalbeloppet, vilket gör att såväl skulden som månadsbetalningarna växer.
 • Högre räntor och avgifter
  Eftersom kreditkortet baseras på lånade pengar är det inte sällan att det även läggs på en ränta. Väljer man att genomföra en delbetalning tenderar både räntorna och månadsavgifterna vara mycket högre än vad de skulle vara vid en engångsbetalning.
 • Skulder
  Har man inte full kontroll över sin ekonomi finns det en risk att man handlar för mer än vad man faktiskt har råd att betala tillbaka. Det är därför viktigt att tänka över hur mycket man egentligen behöver i kredit och varför. Ska kortet användas i nödfall kan det vara bäst att inte använda det till småköp, som riskerar att ackumuleras till stora skulder.

Slutsats

Oavsett av vilken anledning man önskar att ansöka om ett kreditkort kan det vara bra att lista upp de för- och nackdelar som finns för att kunna göra ett så objektivt val som möjligt. Det är också fördelaktigt att jämföra de olika kortutgivarna för att se vem som erbjuder bäst villkor, räntor och avgifter. Jämför alltid därför mellan flera olika och våga ta tiden att läsa på – även det finstilta!