Meny Stäng

Vad betyder kredit?

Vad betyder kredit?

I dag är det väldigt vanligt med olika former av krediter och de flesta har en eller annan form av kreditkort i plånboken. Men vad är en kredit egentligen, vad krävs för att få en sådan och vilka fördelar har en kredit?

Vad är en kredit?

En kredit är en form av lån. Det handlar om att man får tillgång till en viss summa pengar som man kan använda under en viss period. Det kan vara pengar på ett kreditkort till exempel. Man behöver inte använda hela summan på en gång utan man kan använda sitt lån när pengarna behövs helt enkelt. Man betalar sedan av krediten, antingen i sin helhet eller i form av en mindre avbetalning varje månad tills dess att den utnyttjade summan är betalad. En kredit kan antingen vara ett rent lån av pengar eller så är det en form av avbetalning på ett produktköp.

Kredit kan ges av banker eller av olika kreditbolag. Gemensamt är att alla former av kredit regleras av konsumentkreditlagen. Kreditgivaren har alltid som skyldighet att upplysa om alla villkor för krediten samt hur avbetalningen kommer att se ut.

Vad krävs för att man ska få en kredit?

Vad som krävs för att man ska beviljas en kredit varierar. Någon form av inkomstkrav är det allra vanligaste. Det kan också krävas en säkerhet i vissa fall. Många kreditgivare ställer också kravet att man inte får ha några betalningsanmärkningar. Andra vill bara att man inte har några aktiva skulder hos Kronofogden.

Hur ansöker man om en kredit?

Det finns flera sätt att ansöka om en kredit på. Det allra vanligaste är att ansöka om en kredit online. Om man vill handla på kredit kan det också gå att ansöka om krediten direkt i en butik till exempel. Är det en bank man vill få en kredit hos kan man också ansöka direkt hos sitt bankkontor. Ofta tar det några dagar innan man får krediten beviljad hos en bank. Ansöker man online eller i en butik får man däremot oftast besked samma dag.

Vilka fördelar innebär en kredit?

En kredit innebär flera fördelar. För det första kan man utnyttja den när den behövs. En kredit som inte utnyttjas innebär i regel inga kostnader. När du tar ett lån beräknas kostnader och återbetalning på hela lånet, och inte bara på den summa som faktiskt utnyttjas. Om du bara vill ha en extra buffert kan alltså en kredit vara ett bättre val.