Meny Stäng

Vad är en kreditupplysning?

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett underlag på hur ens betalningsförmåga ser ut. De flesta långivare och kreditgivare tar oftast en kreditupplysning på den som ansöker om ett lån eller en kredit. Detta för att de ska få ett hum om personen har möjlighet att betala tillbaka lånet och räntan som kommer i samband med lånet. I kreditupplysningen kan man se om personen i fråga har nuvarande skulder och/eller betalningsanmärkningar. Om personen har andra skulder och/eller betalningsanmärkningar brukar de flesta långivare neka ansökan om lån, eftersom de inte kan vara säkra på att personen betalar. Trots att man har betalningsanmärkningar och skulder så kan vissa långivare bevilja ett lån, då flera långivare bortser från personens historik. Dock kan de istället ta en högre ränta i samband med lånet.

Att ta en kreditupplysning på en person kan vara en trygghet för företag

Med en kreditupplysning kan företagen alltså se om personen har haft tidigare skulder, eller om personen har skulder i dagsläget. Ut efter det kan företaget göra en bedömning på om de vill vara behjälpliga med ett lån eller vad det nu kan gälla. Det är nämligen inte bara långivare och kreditgivare som kan ta en kreditupplysningen. Det gäller även om man till exempel vill teckna ett mobilabonnemang och/eller hyra en bostad. För personen som vill ansöka om ett lån kan en kreditupplysning givetvis vara till en nackdel, men å andra sidan kan det samtidigt vara bra att personen inte kan få fler lån om den redan är försatt i skulder sedan innan.

På kreditupplysningen kan man även se om personen har så kallade betalningsanmärkningar.

Betalningsanmärkningar

På kreditupplysningen kan man även se om personen har så kallade betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning är alltså en anmärkning på att man tidigare inte kunnat betala tillbaka exempelvis ett lån. En betalningsanmärkning brukar i normala fall försvinna efter 3 år från det att skulden anmärktes. Därför bör man som låntagare se till att man inte har några betalningsanmärkningar sedan innan, om man vill ansöka om ett lån eller en kredit. Att ha betalningsanmärkningar gör det även svårt att hyra bostad och teckna olika abonnemang eftersom företagen, samt hyresvärdarna kan ha svårt att lita på att man kan betala för sig.

Egen kreditupplysning

Om man är osäker på hur ens kreditvärdighet ser ut, så kan man mot en låg kostnad ta en egen kreditupplysning på sig själv. Detta är en fördel eftersom man då ligger steget före långivaren. Vet man med sig att man har en skuld och/eller betalningsanmärkning sedan tidigare så bör man alltså hålla sig undan från att ansöka om ett nytt lån. Det bästa är att avvakta till betalningsanmärkningarna på kreditupplysningen har försvunnit. Om man verkligen är i behov av ett lån, så finns det långivare som inte alltid tar en kreditupplysning, dock tar dem istället en mycket högre ränta, som i slutändan kan resultera i att man inte kommer ikapp skulden. Det bör man ha i åtanke om man ansöker om ett lån hos en långivare som inte kräver en kreditupplysning. Med en egen kreditupplysning har man också bättre koll på när sina betalningsanmärkningar löper ut, samt hur mycket skulder man har.