Meny Stäng

Vad är bankkort?

Vad är bankkort?

Kärt barn har många namn brukar man säga och så är det med dagens vanligaste ”betalningsmedel”, det där lilla kortet som vi alltid har i plånboken numera. Bankkort, kreditkort eller betalkort har idag blivit vanligare än sedlar, i alla fall i Sverige. Men vad är det egentligen för skillnad mellan de här olika sorternas kort och vilken sort är bäst att ha, om det nu är någon skillnad?

Med bankkort betalar du direkt

Vill du betala dina köp direkt, precis som med sedlar fast du använder ett kort i stället, så är det ett bankkort som behövs. Ett sådant kort är kopplat till ditt bankkonto och så fort du använder det i en butik så dras också pengar från ditt konto. Finns det inga pengar på kontot går det inte heller att betala med ett sådant här kort. Ett bankkort är ett bra val för den som vill ha koll på sina utgifter och absolut inte göra av med mer pengar än vad som finns på kontot. Nackdelen är förstås att när kontot är tomt så går det inte ens att köpa en bussbiljett om du inte har medel tillgängliga på något annat sätt som reserv.

Månadsfaktura och betalkort

Ett alternativ till bankkort är betalkortet, med ett sådant samlar du ihop dina köp under en månad och betalar sedan alltihop efter att ha fått en faktura. Du ser tydligt vad det är du köpt och när innan du betalar, men du måste alltså betala hela beloppet direkt enligt de villkor som finns på fakturan. Betalkortet är ett säkert kort där du alltid kan kontrollera alla inköp i lugn och ro innan du betalar. Skulle du upptäcka något konstigt, en utgift du inte känner igen så finns alltid möjlighet att kontrollera det innan du faktiskt betalar.

Kreditkort – för dig som vill dela upp betalningen

Den tredje varianten är kreditkortet. Använder du ett sådant när du gör dina inköp kommer allt att samlas ihop på en faktura, precis som för den som har betalkort. Skillnaden här är att du inte behöver betala hela beloppet på en gång utan att det går att dela upp betalningen. På fakturan ser du exakt vad du köpt, det totala beloppet som du är skyldig men också ett minimibelopp som är vad du minst måste betala. Hur stor kredit du får varje månad är en fråga mellan dig och den som ger ut kortet, liksom villkoren för återbetalning. Ofta kan du välja att betala tillbaka hela beloppet direkt även här, men om du väljer att dela upp betalningen blir det en räntekostnad på det belopp du väljer att betala senare.