Meny Stäng

Så väljer du rätt kreditkort till ditt företag

Välja kreditkort till företaget

Har du tänkt på att skaffa kreditkort till företaget? Ett företagskort med kredit är praktiskt i många situationer. Du slipper fakturaavgifter när du betalar med kort, och kan få alla utgifter samlade på en och samma faktura. Det finns flera saker att tänka på för att välja rätt kreditkort som passar ditt företag bäst. Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska välja kreditkort till ditt företag. Vi tittar också på vilka fördelar och nackdelar som ett kreditkort kan ge.

Hur fungerar ett företagskort?

Oavsett om du är egenföretagare eller har ett bolag med flera anställda så förenklar ett företagskort administrationen. Du får koll på alla inköp och kostnader i företaget. Antingen genom ett debetkort (bankkort), där pengarna dras direkt från banken, eller genom ett betalkort eller kreditkort, där du får en samlad månadsfaktura. Ett betalkort är som en blandning mellan ett bankkort och ett kreditkort. Det ger dig en månadsfaktura men du får inte möjligheten att låna pengar eller dela upp betalningen.

Fördelar med kreditkort i företag

Ett kreditkort kan ge flera fördelar i verksamheten. Här är exempel på några anledningar till att företag väljer att skaffa kreditkort:

  • En samlad månadsfaktura med översikt över alla utgifter.
  • Företaget behöver inte ligga ute med pengar innan till exempel en resa.
  • Möjlighet att dela upp betalningar och låna pengar på kredit.
  • Förmåner i form av rabatter, cashback och bonusar.
  • Minskat antal fakturor och pappersarbete.
  • Smidig betalning och administration som sker digitalt.
  • Försäkringar som exempelvis reseförsäkring och köpskydd.

Medarbetare behöver inte heller lägga ut egna pengar för transaktioner kopplade till företaget när de har tillgång till ett företagskort. Varken företaget eller anställda behöver oroa sig över återbetalning för utlägg. Det går även att anpassa hur mycket kredit ett kort ska ha, så att det inte riskerar att missbrukas.

Vilka nackdelar finns med kreditkort?

Möjligheten att handla på kredit kan också bli till en nackdel. Om företaget väljer att skjuta upp betalningen så kan räntan göra att kostnaderna snabbt blir höga. Det kan också vara så att en del medarbetare blir lockade att handla för mer än man borde. Avgifterna för ett kreditkort kan också vara högre än för vissa andra kontokort. Därför är det viktigt att kolla på avgifter och förmåner när du väljer kort, för att företaget ska tjäna på att ha ett kreditkort.

Att välja rätt kreditkort till företaget

Fundera över hur mycket kreditutrymme som ni behöver i verksamheten. Hur stor kreditlimit som ni får beror på företagets förmåga att betala tillbaka pengarna. Det är banken som avgör detta. En annan viktig aspekt, om det sker mycket resor inom företaget, är möjligheterna till reseskydd och reseförsäkring. Det går även att få bonusar på inköp som görs med kreditkortet, även om de ofta inte är lika generösa jämfört med privata kreditkort.

Betalningsfristen är ytterligare en viktig aspekt att tänka på när du väljer kreditkort i företaget. Betalningsfrist innebär den räntefria period som du får efter ett inköp. Efter dessa räntefria dagar löpt ut tillkommer kostnad för ränta på de lånade pengarna.

Du kan välja mellan kreditkort med personligt betalningsansvar eller där företaget har betalningsansvar. Administrationen blir betydligt enklare när det är verksamheten som har betalningsansvar. Det kräver dock förtroende för medarbetare som har tillgång till ett företagskort.