Meny Stäng

Så här påverkas din kreditvärdighet

kreditvärdighet

Det här med kreditvärdighet är viktigare än du tror. Den dagen du behöver låna pengar för att köpa en ny bil, en ny bostad med mera, är det viktigt att din kreditvärdighet är stor. För varje gång du ansöker om ett lån gör låneföretaget en förfrågan hos UC. Där får de uppgifter om din inkomst och om hur många gånger du ansökt om lån innan. Alla eventuella lån och skulder finns även uppdaterade där. Om du inte betalat av på dina föregående skulder och de gått till Inkasso eller till Kronofogdemyndigheten, då kan du räkna med att din kreditvärdighet är låg och det kan vara svårt att få ett nytt lån.

Tänk så här vid lån

Det är därför du inte ska försöka ta en massa smålån. När du verkligen behöver låna pengar till ett stort köp, är det bästa sättet att anlita en låneförmedlare som samarbetar med banker och andra låneförmedlare, då tas endast ett UC och du får svar från flera banker samtidigt. På så sätt kan du gå igenom deras låneförslag, räntor och upplägg i lugn och ro, innan du bestämmer dig vem du låna av. När du sedan haft kontakt med den banken, ställt frågor med mera, är det dags att skriva under låneavtalet och först när det är påskrivet gäller avtalet. Pengarna brukar finnas på ditt konto senast 24 timmar efteråt. När du sedan har pengarna på ditt konto kan du köpa den där bilen, båten eller vad det nu var du ville låna till.

Sms-lån och andra krediter

För varje gång en bank gör en UC-förfrågan på dig, blir din kreditvärdighet mindre, det spelar ingen roll om du väljer att inte ta lånet du tänkt. Alla förfrågningar finns kvar i två år, så gör du många förfrågningar när du inte egentligen behöver låna, tar det lång tid att få tillbaka en hög kreditvärdighet, och då får du vänta extra länge på det du verkligen behöver låna pengar till. Sms-lån och andra krediter, samlas ganska fort till växande skulder, och då kan din kreditvärdighet bli väldigt låg. I dessa fall kan du försöka få alla smålån samlade på en och samma bank. Dessa banker gör ofta reklam för sig i media och när du vill ha deras hjälp kan dina månadsbetalningar gå ner med flera tusen i månaden och om du kan betala av mer varje månad blir du fortare av med skulden.

bli kreditvärdig

Om just kreditvärdighet

Många tänker nog inte på att kreditvärdigheten kan ställa till med så mycket. Det går att ta många smålån där inte UC tillfrågas om kreditvärdighet, det kan vara andra kreditföretag som gör en bedömning och de är inte lika tydliga som en UC är. Men det här med att samla på sig en massa smålån blir lätt till stora summor och de ska betalas tillbaka. Fortsätter du att låna på så sätt, kanske du en dag inte kan betala det belopp du kommit överens med alla dessa låneförmedlare att göra. Då är det lätt att hamna i skuldfällan och hamna hos Kronofogdemyndigheten, och då kanske du aldrig kan köpa den där bilen, båten eller vad det nu var du så gärna ville ha.