Meny Stäng

Kreditkort utomlands – vad är tänkvärt?

Svenskar gillar vintertid att åka utomlands för sol och bad i ett varmare klimat. Självklart sker dock köp utomlands för att man ska kunna handla mat, kläder, solkräm eller souvenirer och så vidare. Ett sätt att betala är att använda sitt kreditkort om man har ett sådant.

Fördelar med att använda kreditkort utomlands

  • Du slipper växla pengar hos exempelvis Forex. Att göra det i Sverige kostar pengar eftersom den typen av verksamhet inte på något sätt får statliga medel utan är en aktör på en marknad.
  • Du slipper hantera pengar. En stor fördel med att ha ett kreditkort istället för sedlar och mynt är att du slipper ha plånboken med dig och oroa dig för att den ska tappas eller stjälas. Samtidigt så gör det dig mindre attraktiv att råna om du saknar kontanter på dig eller med dig. Dessutom är kontanter föremål för bakteriehärdar som kan sprida många otrevliga virus och bakterier.
  • Något långsökt, men du kan lättare relatera till folk du möter om de också har kreditkort. Det kan på så sätt bli en grogrund till en vänskap (om ni exempelvis börjar prata om vilket kreditkort som är lämpligast etc.), för man måste börja i någon ände av en långvarig relation.
  • Det är smidigt att betala med kreditkortet. Du slipper fiska upp plånboken och rota fram rätt valör av antingen en sedel eller mynt för tillfället. Det enda som kan ta lite tid i anspråk är om man får signera att man godkänt köpet. Här kan du beställa ett kreditkort snabbt

Nackdelar med att använda kreditkort utomlands

  • Kreditkortet kan bli stulet. Om kreditkortet blir stulet måste man genast spärra det för att förhindra köp och intrång i kontot av obehöriga. Har man då inget bankkort (som man kan göra uttag och köp med) man kan använda under tiden får man finna sig i att man en kort tid inte kan handla förnödenheter utan att be någon om hjälp.
  • Alla ställen accepterar inte kreditkort. Det här är en uppenbar nackdel som man lätt kan glömma bort väl på plats. I städer är det normalt sett inga problem att betala med kreditkort men det kan bli ett bekymmer i speciellt lantliga byar.
  • Det kan bli ett problem med dricks. Småmynt och sedlar i mindre valörer är alltid bra att ha i beredskap till exempelvis dricks eller kollekt i kyrkor.

Sammanfattningsvis är befolkningar i många delar av världen vana vid att betala med kreditkort. Den största fördelen med kreditkort är smidigheten och den största nackdelen är att man inte kan betala överallt med kreditkort.