Meny Stäng

Kreditkort utan inkomst

Du känner säkert till att banker och andra långivare ställer en del krav på den som vill ha ett lån. Att du har en fast inkomst hör till grundkraven, åtminstone om du söker lånet hos någon av de traditionella bankerna. Bankerna kräver nästan alltid att du har en inkomst från en fast anställning. Men det finns andra långivare som godkänner andra former av inkomst. Det betyder att du kan låna även om du har en sjukpension, lön från annan anställningsform eller a-kassa, till exempel.

Om du vill ha ett kreditkort, som är en av de vanligaste formerna av betalkort, gäller ungefär samma regler som vid lån. Ett kreditkort är ju kopplat till en kredit, vilket kan jämföras med ett lån. Men, det finns faktiskt ganska goda utsikter att få ett kreditkort även om du inte har en fast inkomst av tjänst. Med a-kassa, pension eller liknande kan du få ett kreditkort beviljat. Det kan många gånger vara enklare att få ett kreditkort för den som har en låg inkomst, men som har skött sin ekonomi, än för den som har en hög inkomst men har dragit på sig en betalningsanmärkning. Om du är student och har studiestöd från CSN finns det också möjlighet att få ett kreditkort.

Ansök till Easycard online

easycard kreditkort

  • Tryggt och säkert.
  • Maxkredit 30 000 kr.
  • Lätt att få.

Krav: Minst 20 år, boende i Sverige, inga betalningsanmärkningar.

>> Ansök direkt online – klicka här


Det går alltså att få ett kreditkort även om du har en relativt låg inkomst. Men du får kanske inte ett så högt kreditbelopp som om inkomsten hade varit högre. Den som ger ut kortet kan ju avgöra hur stor krediten blir och därmed kan man minimera sin risk genom att ge en lägre kredit om kreditvärdigheten inte är så hög. För studenter, till exempel, ligger kreditgränsen ofta på 10 000 kr.

Om du söker ett kreditkort utan att ha en fast inkomst är det förstås extra viktigt att du tänker på att krediten ska betalas tillbaka. Du kan ju utnyttja krediten så som du själv vill, inom ramen för det avtalade kreditbeloppet. Många tycker att det känns tryggt att ha ett kreditkort som en sorts buffert så att man kan betala oförutsedda utgifter. Men, det är givetvis viktigt att tänka efter innan man plockar ut pengarna, så att man vet att man klarar att betala tillbaka i tid. När man handlar med ett kreditkort kommer en faktura, med de samlade inköpen, en gång i månaden.

Kreditkort trots låg inkomst - är det möjligt?

Då kan du själv välja om du vill betala hela beloppet med en gång, eller om du vill utnyttja din kredit och delbetala. Du ser på fakturan vad den minsta godkända inbetalningen är. Att inte betala i tid kan bli en dyr historia eftersom du då kan få betala både förseningsavgift, påminnelseavgift och dröjsmålsränta.

Kreditprövning?

När du ansöker om ett kreditkort görs en kreditprövning, på samma sätt som när du söker ett lån. Detta är alla långivare, enligt lag, tvungna att göra. Vid kreditprövningen tittar man förstås på inkomst, men också på om du har betalningsanmärkningar, om det tagits många kreditupplysningar på dig och så vidare. Detta ligger sedan till grund för den kreditvärdering man gör för att se om man kan bevilja ett kreditkort, och i så fall hur stor kredit du kan få. På Hittakreditkortet.se finner ni en dedikerad lista för det bästa kreditkortet i Sverige.

Att få ett kreditkort utan någon inkomst alls kan vara mycket svårt. Men, det finns faktiskt en liten möjlighet. Om du, till exempel, har ränteintäkter eller bunden egendom i form av exempelvis fastigheter kan du hos vissa kortutgivare beviljas ett kreditkort även om du inte kan visa på en fast inkomst i Sverige. Om saknar fast inkomst, men är gift med en höginkomsttagare kan du också ha möjlighet att få ett kreditkort utan fast inkomst.

Kreditkort utan deklarerad inkomst?

Det finns alltså vissa chanser att få kreditkort beviljat även om du inte kan visa på en deklarerad inkomst. Detta kan jämföras med att söka lån utan inkomst. Hos de vanliga bankerna kan du inte räkna med att bli beviljad ett lån om du inte har inkomst från en fast anställning. Andra långivare kan tänka sig att godkänna andra former av inkomst, och det finns till och med långivare som inte ställer några specifika inkomstkrav.

Kreditkort utan fast anställning?

Detta handlar då nästan uteslutande om långivare som erbjuder små, snabba lån, så kallade mikrolån eller smslån. För att bli beviljad ett litet lån är det ofta låga krav, och lånen är alltså lättare att få. På samma är det något lättare att skaffa ett kreditkort med en liten kredit, i synnerhet om du vänder dig till någon udda kortutgivare. De stora, välkända kreditkorten, som Visa, Mastercard med flera, kommer med ganska stränga krav på inkomst och ordnad ekonomi.

Betalningsanmärkning?

Om du har fått en betalningsanmärkning innebär det att det blir svårt att få både lån och kreditkort. Många tror att det är omöjligt att låna pengar med betalningsanmärkning, men det finns faktiskt några långivare som ger lån trots anmärkning. Återigen är det de finansbolag som ger mindre lån, som smslån, som är er generösa i sin bedömning. Man ser hellre till din nuvarande betalningsförmåga än till tidigare synder. Det är förstås för att det handlar om relativt små lån, med kort löptid, som man kan ha detta synsätt.

Att få ett bra kreditkort med betalningsanmärkning och lägre inkomst är nästan omöjligt. Har du en registrerad anmärkning är det, för det mesta, bara att avvakta och vänta på att anmärkningen ska försvinna ur kreditupplysningsföretagens register. Detta tar vanligtvis tre år när det gäller privatpersoner. Om du inte vill vänta finns en möjlighet att skaffa ett kreditkort. Det är genom att ansöka om ett extrakort kopplat till ett kort som en familjemedlem eller släkting har. Ett kort som tillhör någon som inte har betalningsanmärkning och som har relativt hög inkomst.

Kreditbelopp?

Det finns faktiskt också möjlighet att få ett eget kreditkort. Även om det är svårt att hitta de som ger kreditkort trots betalningsanmärkning. Men, om du hittar någon som beviljar dig ett kort får du räkna med att du inte kan få ett speciellt högt kreditbelopp.

Kreditkort utan inkomst

Precis som när man söker vanliga lån behöver banken, eller kortutgivaren, ha en säkerhet för att få pengarna tillbaka, och den ser de i en fast inkomst och en ordnad ekonomi utan betalningsanmärkningar.

Recension:
Kreditkort utan inkomst
Betygsatt av: Kreditkortstest.se
Betyg: 4,6