Meny Stäng

Kontokort vs kreditkort

Kontokortet

Kontokortet är direkt kopplat till ditt personkonto hos din bank. Du kan handla vart som helst med det och pengarna dras automatiskt från ditt personkonto utan att du behöver lyfta ett finger. I dagens samhälle är det ytterst ovanligt att någon saknar ett kontokort. Det förenklar inköp markant och du behöver inte ens ha kontanter. Faktum är att de butiker som inte tillhandahåller kortköp kan räkna med att affärerna kommer gå lite segt, för det blir allt vanligare att människor struntar i att ha kontanter på sig överhuvudtaget. Varför ska man ha kontanter när man inte längre behöver?

Skillnad kontokort vs kreditkort

Det finns inga direkta risker med att inneha ett kontokort, förutom att det är väldigt enkelt att handla. Fördelen med kontokort är att när pengarna på kontot är slut då är de slut. Du kan inte längre använda kortet förrän du har fått in pengar igen. Den enkla gränsen kan utgöra skillnaden mellan en tryggare ekonomi och en svår ekonomisk svacka.

Ett kontokort kan du enkelt skaffa hos din bank. Det tar bara några bankdagar att få hem kortet, men när du väl har fått det i brevlådan är det bara att börja använda det. Har ditt kontokort gått sönder, och du beställer ett nytt, är det mycket viktigt att du klipper det gamla så fort det nya trillar ner i brevlådan hemma, för koden är densamma på det nya kortet. Det vore ytterst olyckligt om Kludde Klåfinger kom åt det och av någon anledning kände till koden.

Kreditkortet

Kreditkortet kan vara ett ypperligt verktyg att använda för att till exempel lösa de månader då ekonomin är lite stramare. Det kan också fungera bra för dig som vill köpa någonting speciellt redan nu. Kanske är det en present eller en julklapp som behöver blixtinhandlas. Med en skopa disciplin och planering kan kreditkortet vara räddningen för din ekonomi. Det ska tilläggas att disciplin och planering är en förutsättning för att det ska vara gynnsamt för dig. Utan dessa två egenskaper är risken stor att kreditkortet stjälper din ekonomi istället.

På kreditkortet finns det ingen direkt summa pengar som dras när du handlar med det, utan det fungerar mer som ett lån. Du lånar pengar, samlar köp och betalar i efterhand. Du har en gränssumma för hur mycket du kan handla för, och varje månad får du hem en räkning. Kreditbolaget betalar alltså dina varor direkt, och därefter betalar du till kreditbolaget.

Kreditvillkor

Villkoren ser lite olika ut beroende på vilket kreditbolag det handlar om. Det är därför mycket viktigt att ta en titt på dem innan du skaffar dig kortet. Du som har sett eller hört talas om lyxfällan vet hur lätt det kan vara att fälla i den så kallade kreditfällan, där det mesta av lönen går till krediträkningen och levebrödet blir nästan uteslutande på krediten.

 

Vissa kreditföretag erbjuder avbetalning medan andra hellre ser att du betalar hela kreditsumman varje månad. Om du bestämmer dig för att betala din kredit på avbetalning bör du ta en extra titt på räntan. Det är inte ovanligt att räntan är relativt hög.

Recension:
Kontokort
Betygsatt av: Kreditkortstest.se
Betyg: 4,6