Meny Stäng

Bra att veta om konsumtionslån

Bra att veta om konsumtionslån

För några årtionden sedan var det inte särskilt vanligt att ta lån för konsumtion. Idag är konsumtionslån däremot väldigt vanliga. Faktum är att de utgör en stor del av lånebranschen. Den här typen av lån är blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Beloppet kan variera rejält. Vissa väljer att ta ett litet lån på någon enstaka tusenlapp för att köpa en spelkonsol, ett klädesplagg eller något annat som man verkligen anser sig behöva. Andra lånar tiotusentals kronor för att köpa en resa, möbler eller något annat som kostar relativt mycket. Just det faktum att de här lånen finns i olika storlekar, gör att väldigt många använder dem. Man skulle kunna uttrycka det som att det finns något för nästan alla.

Att tänka på

Innan du tar ett konsumtionslån är det viktigt att du funderar igenom det hela. Är det inköp du planerar att göra att betrakta som nödvändigt, eller åtminstone genomtänkt och klokt? Hur mycket pengar behöver du för att kunna köpa det du är ute efter? Lån är inget du bör ta i onödan, eftersom du trots allt måste betala tillbaka mer pengar än du lånar. Dessutom bör du alltid hålla nere beloppen du lånar, i den mån det går. Om du har kommit fram till att du verkligen behöver ett konsumtionslån bör du se till att det blir så litet som möjligt. Ta reda på vilken butik som kan ge dig det förmånligaste priset på det du planerar att köpa, och låna sedan precis så mycket du behöver, inte mer än så. Du bör också komma ihåg att inte ha för bråttom. Ta dig den tid du behöver för att göra jämförelser. Vissa lån är betydligt mer förmånliga än andra.

Betala av så snabbt du kan

När du tar ett konsumtionslån är det viktigt att du försöker hålla återbetalningstiden så kort som möjligt. I samband med att du ansöker om ett lån får du vanligtvis välja hur lång du vill att återbetalningstiden ska vara. Här är det viktigt att du gör vissa beräkningar, och inte bara väljer en period på måfå. Ett tips är att du går in och läser mer om konsumtionslån hos Alltomprivatlan.se. Räkna efter hur mycket du har råd att betala månatligen, utan att din ekonomi blir knäckt av beloppet. Välj inte en allt för lång amorteringsperiod, eftersom det alltid är bra att försöka undvika att privatekonomin påverkas under en längre period än nödvändigt. Välj dock heller inte en period som är så kort att den ger dig ekonomiska bekymmer. Det gäller att du hittar en bra balans, där du snabbt blir av med lånet men inte får en övermäktig uppgift när det är dags att betala.

Bra tillfällen för konsumtionslån

Bra tillfällen för konsumtionslån

Att det inte är bra att låna pengar i onödan vet de flesta, men en följdfråga blir då när det verkligen kan vara befogat att ta ett konsumtionslån. Det finns en hel del sådana exempel. Kanske går vinterjackan sönder några dagar före lön. Då kan ett mindre lån för att täcka inköpet av en ny jacka vara nödvändigt. Eller kanske behöver du köpa en dator för att kunna ta dig an frilansuppdrag. Då kan ett lån täcka kostnaderna.