Meny Stäng

Kreditkortsbedrägerier

Så skyddar du dig mot kreditkortsbedrägerier

Det finns några enkla medel för att öka säkerheten och motverka kreditkortsbedrägerier. Ett stort åtagande för att höja säkerheten har redan vidtagits i och med att magnetremsan håller på att bytas ut mot det guldpläderade chipet. Det är mycket svårare att kopiera ett chip än en magnetremsa då chipet innehåller betydligt mer information. Att det dessutom innebär stora fördelar i den direkta transaktionen mellan bank och handlare står i linje med utvecklingen som råder i dagens samhälle.

Kreditkortsbedrägerier

För framtiden finns reda nu planer på att låta chipet ersätta kortnumret genom att erbjuda en EMV-terminal för kortbetalningar till hemmet. En EMV-terminal är en dosa i vilken du för in kredit- eller betalkortet i när du handlar i butik.

10 sätt att skydda dig mot bedrägeri:

1 – Skicka aldrig dina kortuppgifter via E-post

När du har skickat iväg dina kortuppgifter har du inte längre kontroll över dem. Det kan vara så att det är din bror, mamma eller bästa vän du skickar till, men du vet aldrig vem som kan råka läsa.

2 – Använd inte kreditkortet i mindre butiker utomlands

Det är svårt att veta om företaget är seriöst eller inte när du på semester utomlands, så undvik att betala med kreditkortet i småbutikerna.

3 – Skydda din kod vid bankomaten

När du står vid bankmaten för att ta ut pengar, se till att hålla en hand för koden när du slår in den. Ingen behöver se din kod.

4 – Handla på säkra onlinebutiker

Hur vet du om en nätbutik är säker? Du kan exempelvis börja med att titta på hur välkänd butiken är samt hur länge den har hängt med. Vill du vara ännu säkrare kan du kolla att adressen innehåller https-taggen, för den indikerar att kortuppgifterna krypteras vid överföringen. Står det bara http bör du undvika kortköp i nätbutiken.

5 – Ta för vana att kontrollera dina inköp

På det här sättet kan du upptäcka felaktigheter bland dina transaktioner. Vid konstiga transaktioner är det viktigt att du kontaktar återförsäljaren omgående.

6 – Lägg aldrig ifrån dig kortet

Se till att alltid veta var du har ditt kort. Det är ditt huvudsakliga betalningsmedel, så håll uppsikt över det.

7 – Lär dig koden utantill

Inte lika lätt för alla, men det är värt besväret. Att ha koden nerskriven gör att risken för att någon kommer åt din kod fördubblas

8 – Håll koden för dig själv

Det finns ingen anledning för någon att känna till koden på ditt kort. Se till att inte berätta det för någon. Inte ens din mamma.

9 – Klipp gamla kort

Ibland händer det tråkiga saker. Ditt kort kanske går sönder eller blir utslitet. Hur som helst är det ytterst viktigt att du klipper det gamla kortet när du får ditt nya, för det kan fortfarande fungera.

10 – Om du trots allt fått ditt kort stulet…

…kontaktar du omedelbart ditt kreditkortsföretag. De spärrar kortet på ett ögonblick, och om du upptäckt tidigt att kortet är borta har förbrytaren förmodligen inte hunnit göra någonting busigt. När kortet är spärrar skickar företaget ett nytt kort till dig och allt är frid och fröjd.

Recension:
Kreditkortsbedrägerier
Betygsatt av: Kreditkortstest.se
Betyg: 4,7