Meny Stäng

Kreditkort utan årsavgift

De flesta har ett, eller flera kort i sin plånbok idag. Ett kort att betala med istället för kontanter. Till en början gick det lite trögt att försöka övertala folk att betala med kort, men idag kortbetalning ett mycket vanligt betalningssätt. Eftersom man kan betala med kort på de flesta ställen, som i affärer, på restauranger och caféer, på bensinstationer och många andra ställen, finns det inte längre någon anledning att bära omkring på en massa kontanter. Att ersätta kontanthanteringen med kortbetalning minskar risken för rån, vilket ger både bank- och butiksanställda samt kunder en tryggare tillvaro. Och så är det naturligtvis en betydligt smidigare och enklare hantering för alla parter.

Ett bankkort, eller kontokort som vi också kallar dem, är knutet till ett bankkonto, och betalningen dras direkt från kontot, eller samlas på en månadsfaktura, beroende på vilken typ av kort man har. Ett mycket vanligt alternativ är kreditkortet, som förutom att det ger smidiga betalningar, också är kopplat till en kredit, vilket ger en buffert för oförutsedda utgifter. Det finns de som kallar alla betalkort för kreditkort, men för att vara ett kreditkort måste det alltså finnas en kredit knuten till kortet.

Förslag på kreditkort utan årsavgift:

Med ett kreditkort kan du alltså betala även om du inte har pengar på kontot för tillfället. Krediten kan sägas fungera som ett lån, men den är betydligt smidigare och mer användbar än ett vanligt lån. Om du ska låna pengar måste du ansöka om lån varje gång du vill ha pengar. har du ett kreditkort kan du utnyttja den beviljade krediten när du vill. Du kan naturligtvis ta ut hela beloppet, som ett vanligt lån. Men du kan också låna pengar då och då när du behöver dem. Så länge du inte överskrider det beviljade kreditbeloppet kan du alltså fritt utnyttja pengarna hur och när du vill.

Idag är det många aktörer som ger ut kreditkort. Du kan få kort både hos banker och andra långivare, hos butikskedjor och andra aktörer på marknaden. Många av kreditkorten kostar en hel del att få och utnyttja, men det finns också kreditkort att få helt utan årsavgifter eller andra avgifter. Naturligtvis får du betala ränta på den kredit du utnyttjar, men du kan alltså få kreditkort helt utan andra avgifter.

Årsavgiften för ett kreditkort

Årsavgiften för ett kreditkort kan annars variera från enstaka hundralappar till tusentals kronor. Om du vill hitta ett kreditkort utan årsavgift, eller med så låg avgift som möjligt, är det smart att jämföra olika kort innan du bestämmer dig. Precis som du jämför priser innan du köper en vara, kan du alltså också jämföra priser och villkor innan du skaffar ett kreditkort.

När du jämför de olika kreditkorten kommer du snabbt att upptäcka att kostnaderna för de olika korten kan variera rejält. Det är, som sagt, många som ger ut kreditkort idag. Matkedjor, flygbolag, bensinbolag och andra konkurrerar med de traditionella bankerna om att erbjuda sina kunder kreditkort. Kreditkort som ofta kommer med olika förmånliga erbjudanden, som kan vara till kundernas fördel.

Att det inte kostar något att skaffa ett kreditkort betyder inte att kortet är gratis, eller utan avgifter. Det kan finnas avgifter både här och där, som gör kortet mer eller mindre kostsamt att använda. Du kan få betala uttagsavgifter, försäkringar och årsavgifter förutom räntan på den kredit du utnyttjar.

Kreditkort utan årsavgift

Ränta?

Räntan kan du förstås aldrig komma ifrån eftersom en kredit i själva verket är ett lån. Avgifter för uttag i bankomater i Sverige och i utlandet kan ibland förekomma, och om du ofta tar ut pengar kan det vara viktigt att välja ett kreditkort med låga, eller inga, uttagsavgifter.

Men, den avgift som kanske är den viktigaste att titta på är årsavgiften för kortet. Detta är alltså en avgift som du ska betala varje år, oavsett hur mycket eller lite du använder ditt kort. Ibland erbjuder kortutgivaren kreditkort utan årsavgift första året. Då kommer du alltså att få betala en avgift varje år efter det första, vilket kanske inte var tanken när du letade efter gratis kreditkort. Men, det finns också utgivare som verkligen erbjuder gratis kreditkort, helt utan årsavgift.

Bank Norwegian

Bank Norwegian tillhandahåller ett Visa kreditkort som inte har någon årsavgift alls. Med detta kort handlar du utan avgift både i Sverige och utomlands. Man tar heller ingen avgift för kontantuttag med kortet. Kortet ger dig upp till 45 dagars räntefri kredit och du får bonus ( cash points) på alla dina varuköp. Eftersom man har ett bonusprogram kopplat till Norwegian (flygbolaget) får du också upp till 20% bonuspoäng när du flyger med Norwegian. Du kan få en kredit på upp till 100 000 kr med ett kreditkort hos Norwegian Bank.

Ikano Bank

Ikano Bank är en annan utgivare som erbjuder kreditkort utan årsavgift. Här får du ett gratis kreditkort, utan avgifter, och varje månad får du olika rabatter från olika branscher. Du får alltid rabatt på drivmedel när du betalar med Ikano kort, och du får 3% rabatt vid restaurangbesök. Vid båda dessa tillfällen dras din rabatt direkt vid köptillfället, så att du alltså betalar lite mindre vid varje tillfälle. På köp från 2000 kr och uppåt kan du välja att delbetala dina köp på mellan sex och tolv månader räntefritt.  Ikano Bank ger kredit på mellan 1000 och 60 000 kr.

Santander

Ett annat kreditkort utan avgifter är Santander Mitt Kort. Detta kort har ingen årsavgift, och du betalar heller inga uttagsavgifter vare sig du tar ut pengar i Sverige eller utomlands. Du betalar heller ingen avgift för valutaväxling i automat utomlands. Kreditkortet är anslutet till Mastercard och kan användas över hela världen. Du kan få en kredit på upp till 100 000 kr, och du har upp till 60 dagars räntefri kredit när du betalar med kortet.  

När du betalar din resa med Santander Mitt Kort får du en reseförsäkring och avbeställningsskydd utan extra kostnad. Det ingår också en försäkring för försenat bagage, olycksfallsförsäkring och självriskeliminering gällande hem och bil.

Ett kreditkort utan årsavgift behöver alltså inte vara ett kreditkort utan förmåner. Jämför kreditkort, kostnader och villkor innan du bestämmer dig, så behöver du inte få ett kort där avgifterna äter upp dina bonusar.

Recension:
Kreditkort utan årsavgift
Betygsatt av: Kreditkortstest.se
Betyg: 4,6