Meny Stäng

Kreditkort Norwegian

Fler och fler väljer att betala med kort istället för kontanter och numera går det att betala med kort i de flesta butiker och näringsställen. Detta innebär att det blir allt färre som har kontanter i plånboken. Både bankerna och handeln uppmanar också till kortbetalningar så långt det är möjligt, både för att man vill minimera risken för rån och för att få en enklare penninghantering för bankerna. Om man inte använder sig av kontanter alls finns det givetvis inte längre några förutsättningar för rån eftersom det inte finns något att få. Och detta ger både kunder och affärspersonal en tryggare tillvaro.

Du vet säkert att det finns olika typer av kort som man kan betala med. Men det råder en viss förvirring om vilka kort som finns och hur de fungerar. Några säger kreditkort om alla korten, medan andra bara säger att de betalar med kort, rätt och slätt. Men det finns alltså flera olika typer av kort som fungerar för betalning. De flesta betalkort är kopplade till ett bankkonto, och då kallas de kontokort eller bankkort. Ett kreditkort däremot är ett kort som har en kredit kopplad till sig, och som alltså ger dig större utrymme för shopping. Eftersom det finns en kredit knuten till kortet kan du betala även om du inte har pengar på kontot för tillfället.

Ansök om ett kreditkort från Norwegian:

Ett kreditkort fungerar alltså som en sorts lån, men eftersom du inte behöver ansöka varje gång du vill utnyttja krediten blir det en betydligt smidigare lösning. När du väl har blivit beviljad en kredit, kan du utnyttja kreditbeloppet hur och när du vill så länge du håller dig inom den givna ramen. Du kan använda hela krediten på en gång, eller bara en del då och då. Så länge du inte överskrider kreditgränsen är det alltså upp till dig hur du använder din kredit. Om du bara har ett vanligt bankkort, kan du ansöka om en kredit och förvandla kortet till ett kreditkort. Många tycker att det känns tryggt att veta att man har en buffert för oförutsedda händelser oavsett vad som händer.

Norwegian är som namnet antyder en norsk bank. Bank Norwegian är ett dotterbolag till, och helägt av, Norwegian Finans Holding ASA. Moderbolaget är uteslutande ett förvaltningsbolag och har ingen annan uppgift än att förvalta aktierna i Bank Norwegian. För närvarande ingår inga fler bolag i koncernen. Bank Norwegian är en internetbank för den privata marknaden. Bank Norwegian säljer enkla, standardiserade inlåning- och utlåningsprodukter via internet.

Kreditkort Norwegian

Banken erbjudet blancolån på upp till 600 000 kr, med svar direkt. Och man erbjuder också kreditkort för kunder som vill ha en smidig betalningslösning, med till gång till kredit. Bank Norwegian har tidigare erbjudit Mastercard, men sedan juni 2016 har man istället ett Visa-kort med lika bra villkor. Visa-kortet hos Norwegian är dessutom helt utan årsavgift.

Med Norwegians Visa kreditkort får du:

  • Räntefri kredit i upp till 45 dagar
  • Upp till 100 000 kr i kredit
  • Du handlar utan avgifter, både i Sverige och utomlands
  • Gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd

Norwegians kreditkort är ett kort med bonusprogram, vilket betyder att du alltid samlar bonuspoäng när du betalar med kortet. Du får bonus med 1% cash points på alla dina inköp och med dessa kan du, till exempel, spara till semestern hela året. Kortet ger dig också upp till 20% cash points när du flyger med flygbolaget Norwegian.

Andra fördelar med detta kreditkort är att du kan signera elektroniskt och att du själv kan välja din egen PIN-kod.

Månadsfaktura

De köp du gör under en månad samlas på en faktura. Beroende på när under månaden du gör ditt köp kan du alltså få upp till 45 dagars räntefri kredit. Fakturan skrivs ut den 16 varje månad och gäller köp du gjort sen den 15e i föregående månad. Fakturan ska vara betald den 28 i månaden. Om du vill kan du välja att dela upp betalningen, och då ska du betala minst 3% av skulden varje månad, dock minst 300 kr. Om du inte vill betala av hela skulden på en gång ska du alltså betala minst 3%  av skuldsaldot varje månad.

Till skillnad mot många andra bankers kreditkort finns det ingen årsavgift på Visakortet hos Norwegian.  Det tillkommer heller inga andra avgifter, så det kostar alltså ingenting att använda kortet för vanliga varuköp. Man tar heller ingen uttagsavgift för bankomatuttag, vare sig i Sverige eller i utlandet. Men, du får naturligtvis betala ränta när du utnyttjar krediten.

Uttag i bankomater

Med et kreditkort kan du givetvis göra uttag i bankomater, men det finns en begränsning för hur mycket du kan ta ut per dygn. Här i Sverige är uttagen begränsade till 5000 kr per dygn och 15 000 kr per vecka, medan du i utlandet kan ta ut upp till 10 000 kr per dygn och 30 000 kr per vecka.

Tänk på att ett kreditkort fungerar på ungefär samma sätt som ett lån, och att det är viktigt att betala fakturorna i tid. Om du glömmer att betala, eller missar förfallodagen, får du betala en förseningsavgift på 95 kr. Om man måste skicka ut en påminnelse tar man ut en påminnelseavgift på 60 kr, och du får naturligtvis betala en dröjsmålsränta för den tiden fakturan är obetald efter förfallodatum. Dröjsmålsräntan ligger i dagsläget på 24%. Att inte betala sin faktura kan, med andra ord, bli en ganska dyr historia.

Kreditupplysning från UC

När du ansöker om ett kreditkort gör Norwegian en kreditprövning, som alla banker och långivare är skyldiga att göra innan man beviljar lån och krediter. Man tar en kreditupplysning från UC, Upplysningscentralen. Denna kreditinformation, tillsammans med den information du själv lämnar vid ansökan, ligger sedan till grund för kreditvärderingen och avgör om du beviljas en kredit eller inte.

Bank Norwegian erbjuder olika försäkringar som är kopplade till kreditkortet. Du har möjlighet att teckna dessa försäkringar via Min Sida hos banken. Här kan du också ändra din PIN-kod och sköta andra ärenden som rör ditt kreditkort. På Min Sida kan du också koppla ditt kreditkort till ditt Reward-konto hos Norwegian för att samla dina bonuspoäng när du handlar.

Recension:
Kreditkort Norwegian
Betygsatt av: Kreditkortstest.se
Betyg: 4,6