Meny Stäng

Kreditkort med bonus

Idag är det inte många som går omkring med en massa pengar i plånboken och betalar kontant. De allra flesta har ett kontokort, det vill säga ett kort som är kopplat till ett bankkonto, och använder det att betala med. Både banker och handel har länge propagerat för att vi ska använda kort istället för kontanter. Den största fördelen med att använda kort, och få ner hanteringen av kontanter är förstås att man på så sätt kan motverka rån och våldshandlingar.

Om det inte finns några kontanter finns det ju heller ingen anledning för någon att göra ett rån, vare sig i butiker eller på banker. När de flesta betalningar görs med kort blir värdetransporterna också färre, vilket också försvårar för de som tänkt tillskansa sig pengar på olaglig väg.

Men, det är inte bara för att minimera rånrisken som man vill styra över till kortbetalningar. Dessa betalningar är också betydligt smidigare att hantera och förenklar jobbet för både handel och banker.

Betalkort och kreditkort

Ett bankkort är ett kort som är kopplat direkt till ditt bankkonto, och när du betalar med kortet dras pengarna direkt från ditt konto. Betalkort är en annan typ av kort, där dina köp samlas till en månatlig faktura. Du betalar alltså inte för dina köp direkt, utan betalar hela månadens samlade köp på en enda faktura. Ett kreditkort fungerar på samma sätt som ett betalkort, såtillvida att dina köp samlas på en faktura. Men, om du har ett kreditkort, som alltså är ett betalkort med en kredit, kan du själv välja om du vill betala hela beloppet med en gång, eller om du vill dela upp det.

Ett kreditkort ger dig alltså större frihet att handla även om du inte har pengar på kontot för tillfället.  Många tycker att det känns tryggt att ha ett kreditkort som en buffert för oförutsedda utgifter. Man skulle kunna säga att kreditkortet fungerar som ett lån, men att det är mycket smidigare eftersom du inte behöver göra en ansökan varje gång du vill utnyttja din kredit. Du kan utnyttja hela, eller delar, av din kredit när du vill så länge du håller dig innanför den överenskomna ramen.

Kreditkort med bonus

Men, med ett kreditkort kan du få betydligt mer fördelar än ”enbart” en kredit. De flesta kreditkort har faktiskt också någon form av bonusprogram. Det vanligaste är att du får bonus på dina köp när du betalar med kortet, men många av korten kommer också med andra förmåner. De olika kreditkorten har sina egna bonusprogram, så du får se på villkoren innan du bestämmer dig för vilket kreditkort du ska ansöka om.

Mastercard är ett av de större och mer kända kreditkorten, och många banker och företag erbjuder någon form av Mastercard till sina kunder. Om du betalar med ditt Mastercard får du bonus på dina köp oavsett var du handlar. Köpen ger bonuspoäng som du sedan kan använda på olika sätt. Du kan, till exempel, använda dina intjänade bonuspoäng att flyga för om du ska ut och resa.
American Express är ett annat välkänt kreditkort som också bjuder på bonus.

Bonuspoäng på dina inköp

Poängen som du tjänar ihop när du handlar på kortet kan du använda till ett lite bredare sortiment av resor, produkter och tjänster än de som är knutna till Mastercard. Även Visa och Re:member erbjuder bonus på dina köp. Var, och till vad du kan använda sina bonuspoäng varierar mellan den olika företagen och korten. Läs villkoren för de kort du är intresserad av för att se vilket som ger dig de största förmånerna. Som exempel kan nämnas att ett Visa-kort hos OK Q8 ger bonus på alla dina köp, oavsett var du betalar med kortet, och bonusen kan du använda när du tankar till exempel. Andar kort har bonusar som kan användas för att betala resor, produkter eller tjänster.

Kreditkort med bonus

Kreditkortet Re:member More ger dig en procents bonus på alla köp du gör, oavsett var du handlar. Denna bonus omvandlas sedan till pengar som du kan handla för var du vill. Bonusköpen är alltså inte knutna till någon speciell butik eller speciellt sortiment, utan du kan använda bonuspengarna var som helst så länge du betalar med kortet.

Men, flera av kreditkorten har även andra förmåner knutna till sig, och du får alltså mer än bara bonus på dina köp. Det finns till exempel kreditkort som ger dig tillgång till lounger på olika flygplatser, vilket förstås gör dina resor bekvämare.

När du ska välja kreditkort ser du förstås till vad du kan få i bonus, men det gäller förstås att välja rätt så att du får ut mer av kortet än du betalar i avgift. Därför finns det en del att tänka på när du jämför olika kreditkort.

Att tänka på när du ska välja kreditkort

  • Hur många bonuspoäng får man i förhållande till de pengar man handlar för?
  • Vilket, eller vilka, bonusprogram är kreditkortet kopplat till?
  • Vad vill du använda bonusen till?
  • Var kan kreditkortet användas?
  • Hur hög är årsavgiften?
  • Finns det andra avgifter man måste betala?
  • ad händer om du skulle glömma att betala fakturan i tid? Förseningsavgifter m.m.

Ett kreditkort kan vara kopplat till andras bonusprogram eller ha ett eget program. Ibland kan det också finnas olika varianter för samma kreditkort. Som exempel kan nämnas American Express som både finns som Eurobonus-kort och som ett helt vanligt American Express- kort där man samlar poäng i deras interna bonusprogram ”Membership Rewards”.  

De stora butikskedjorna, som Ica Statoil med flera har ofta kreditkort kopplade till deras egna bonusprogram. Med ett sånt kreditkort kan du ta del av butikens återbäringsprogram när du handlar där, och få en liten bonus även när du handlar på andra ställen.

När du ska välja kreditkort med bonus gäller det alltså att i första hand utgå från var och hur du får bonusen, samt hur hög årsavgiften för kortet är. Ett kort med en generös bonus, men en hög årsavgift, lönar sig kanske inte om bonusen ska lösas in i produkter eller tjänster som du sällan använder. Då kan det hända att avgiften blir högre än den utnyttjade bonusen vilket förstås inte är särskilt gynnsamt.

Recension:
Kreditkort med bonus
Betygsatt av: Kreditkortstest.se
Betyg: 4,7