Meny Stäng

Kreditfällor

Det finns många typexempel idag som beskriver det värsta tänkbara som kan ske när en människa har ett kreditkort i besittning. Det handlar om okontrollerade shoppingbehov, växande skuldberg och ett pinsamt besök av Patrick och Magnus som lär oss att stoltheten blir svårare och svårare att svälja ju längre vi låter det gå. Det handlar om att när enkelheten i att ha ett kreditkort blandar sig med behovet av att köpa någonting redan idag skapas den kombination som ofta leder till en nedåtgående ekonomisk spiral.

Det går naturligtvis att ta sig upp från botten av spiralen, men det är alltid enklare att undvika spiralen helt och hållet. Ett kreditkort kan vara oerhört bra att ha för den som vet hur de ska hanteras, medan det kan vara oerhört destruktivt för den som har ett lite för glatt köpbegär. Det betyder dock inte att det är kört för dig som har lite svårare att kontrollera dina inköp. När allt dras till sin spets handlar allting faktiskt om kunskap och insikt.

Undvik kreditfällor

Lär känna räntan

Att se över alla siffror och förstå alla uttryck som räntan innebär kan vara ett svettigt åtagande, och det är inte nödvändigt. Det är emellertid oerhört viktigt att du känner till räntesatsen för ditt kreditkort innan du skriver på någonting. Alla kreditkortföretag har sina egna villkor och räntesatser, och ju mer du vet desto bättre skyddad mot eventuella kreditfällor är du. Med höga räntor kan det gå snabbt utför med din ekonomi. Var därför noga att kolla noga hur hög ränta företaget har som intresserar dig. Kanske bör du titta på ett annat kreditföretag?

Betala alltid mer än minimumbeloppet

När du får räkningen från kreditbolaget i slutet av månaden kan det kännas oerhört lockande att betala det minsta beloppet. Det är siffra som du anser knappt kommer synas på kontot, och det ger dig en massa pengar över att göra en massa roligt för. Här är det dags att stanna upp och tänka om. Den där låga siffran är låg nu, men tänk på att ju lägre summa du betalar varje månad desto högre blir den totala räntekostnaden.

Du har en angiven räntesats varje månad, och därav blir räntan högre ju längre det tar för dig att betala av skulden. Väljer du att betala av hela skulden på en gång blir räntan ingenting, men med en långdragen amortering kan den uppgå till 20 eller till och med trettio procent. Har du köpt en ny TV för 5.000 kronor innebär det alltså att det du betalar tillbaka till kreditbolaget kan bli 6.500 kronor! Av den anledningen är den låga siffran på månadens krediträkning inte så låg som den verkar, så se till att betala så mycket du kan på dina krediter.

Använd bara kreditkortet när det verkligen behövs

Kreditkortet fungerar som bäst när det ses som en säkerhet för dig och din ekonomi. Alla har mindre bra månader med tunga utgifter, och då kan det komma väl till pass att använda kreditkortet för att släta ut situationen och snabbt komma på fötter. Det är väldigt lätt att tappa kontrollen med ett kreditkort i handen, så se till att enbart använda det när det verkligen behövs.

Recension:
Kreditfällor
Betygsatt av: Kreditkortstest.se
Betyg: 4,1