Meny Stäng

Betalningsskydd

Vad framtiden har i åtanke för oss kan ingen förutse. Fruktansvärda och otänkbara saker som förändrar en hel tillvaro kan ske på ett ögonblick. Förändringar i livet kan innebära förändrade förutsättningar och livsförhållanden kan vändas upp och ner i ett svep. Det är oerhört svårt att förbereda sig på allt som kan ske i livet. Det är därför det finns någonting som heter betalningsskydd.

Vad är betalningsskydd?

Ett betalningsskydd är en liten försäkring i ditt kreditkortsavtal som används för att skydda dig vid negativa förändringar i din inkomst. Orsakerna till en förändrad inkomst kan vara många, men med ett betalningsskydd i avtalet kommer det inte bli lika kännbart som det skulle kunna bli. Vanligtvis blir du fri från räntan på amorteringen, och du får betala en summa du klarar av. I vissa fall kan du även blir betalningsbefriad tills dess att skulden är betalad eller din ekonomiska situation förändras till det bättre.

Betalningsskydd

När aktiveras betalningsskyddet?

Det finns några tydliga situationer där betalningsskyddet aktiveras, och en grundläggande förutsättning är just förändrade betalningsmöjligheter. Det sker huvudsakligen när kreditföretaget eller banken anser att du inte längre har samma möjligheter att betala dina krediter, alternativt om du inte har några möjligheter alls. Villkoren kan skilja sig från bolag till bolag, men här nedan följer några generella exempel på när betalningsskyddet träder i kraft.

Du blir arbetslös

Skulle du bli arbetslös förändras naturligtvis din betalningsförmåga, och därav aktiveras ditt betalningsskydd. Det innebär inte sällan att din inkomst sjunker kraftigt. Av den anledningen är det oerhört tacksamt att ha ett aktivt betalningsskydd i ditt avtal.

Du blir allvarligt sjuk

Det kan hända att en sjukdom sätter käppar i hjulet för en tidigare trygg tillvaro. Då kan det vara skönt att veta betalningsskyddet gör att du kan fokusera på att må så bra du kan istället för att oroa dig över dina krediter.

Du är med om en olycka

Om en olycka gör så att du blir tillfälligt eller permanent oförmögen att arbeta kommer betalningsskyddet träda i kraft. Det är inte meningen att du ska lastas för att du drabbas av en olycka, och av den anledningen är det mycket viktigt att ha betalningsskyddet med i ditt avtal.

Du avlider

Om det värsta tänkbara av någon anledning skulle ske är det inget snack om saken. Betalningsskyddet träder i kraft omedelbart och utan omsvep.

Hur ansöker du om betalningsskydd?

Det stora kreditföretagen brukar ha betalningsskydd i sina avtal, men om så inte är fallet är det inte alltför krångligt att skaffa ett. Det kan ju löna sig utifall någonting oförutsett skulle ske. Det enda du behöver göra är att kontakta den bank eller det kreditföretag du har avtal med för att få den hjälp du behöver med betalningsskydd. Det kan ske både genom telefon eller E-post, och även via ett formulär där du bara fyller i efterfrågade uppgifter.

Olika villkor för olika kreditföretag

Se till att ha god koll på vad som gäller för ditt kreditbolag. Villkoren för betalningsskydd kan skilja sig från företag till företag, och därför är det viktigt att du är införstådd med vad som gäller för dig.

Recension:
Betalningsskydd
Betygsatt av: Kreditkortstest.se
Betyg: 4,4